Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na začátku bylo kolo

Na začátku čeho? Na začátku vyhlazování a zpevňování cest. Lidi si vesele běhali po lese, dokud někdo nevynaleznul kolo, a nezjistil, že kolo na hrbolech drncá. A tak bylo potřeba cesty vyhladit, a kvůli většímu tlaku i zpevnit.

Po této vlnité dráze jede vozík s timito ctvercovými koly hladce a rovne - Ilustracní snímek (2004, technické muzeum Mnichov – omluvte kvalitu snímku z fotáku s pevným ohniskem a rozbitým bleskem)Martin Adámek

Rozdíl mezi krokem a jízdou po kole vnímám hlavně z pozic chodce a cyklisty. Řídím se svým heslem, že kolo patří na silnici, a lesy jsou pro chodce. Protože jízdou na kole po lese podle mě trpí kolo i les. A já nechci ničit ani jedno z toho. Ale nebudu to tady nikomu vnucovat, sám mám dost kamarádů vyžívajících se ve skákání na kole přes kořeny. Já se vysmívám jejich „autobusovým pneumatikám", oni mé „kapotáži z motorky", ale jinak spolu i přes jinou cyklistickou orientaci vycházíme. A snad se přes můj názor přenesou i ti motoristé, kteří by nejraději všechny nemotorové dopravní prostředky vytlačili do pralesa, aby jim nepřekážely. 

Ale podívejme se na to věcně. Tedy na princip pohybu. Kolo se valí, pořád má (mít) kontakt se zemí, a proto mu vadí hrboly a jiné překážky. Zatímco nohy se při chůzi zvedají (pokud je jejich majitel nešourá po zemi), a hlavně, narážejí do země. Tak tvrdě, jak tvrdá ta zem je.
Takže jsme zpátky u mého tvrzení, že zpevněné cesty jsou dobré pro kolo, a ne pro boty (každý turista ví, jak špatně se chodí po asfaltu), a že pro kolo jsou dobré zpevněné cesty, a ne les.

Důkazy mým tvrzením poskytuje i všemocná ruka volného trhu, kde je nabídka řízena poptávkou. Pohleďme na výrobky vyvinuté podle potřeb turistů a sportovců.
Horská a crossová kola, určená pro jízdu po nezpevněných cestách, mají odpružené vidlice, tlumící rázy od hrbolů a nerovností. Běžecké boty, určené pro tvrdý podklad, mají odpružené paty, tlumící rázy od tvrdé země.
Ale pohorky pro chůzi po lese, ani silniční kola pro jízdu po asfaltu, odpružení nemají. Nemají, protože ho tolik nepotřebují. Nepotřebují, protože se pohybují ve svém přirozeném prostředí. Pro kolo je „přirozený" tvrdý asfalt, a pro chůzi či běh je přirozený např. travnatý nebo hliněný povrch.
Dobrá, asfalt není přirozená/přírodní věc - ale to kolo také ne. Kolo je výmysl člověka, a tak k němu člověk po dlouhé, dlouhé době vymyslel ještě asfalt a koleje, které to kolo dávno potřebovalo. Prostě kolo je doma na hladkém a tvrdém povrchu, a chodec zas uvítá měkčí podklad, a snese i nějaký ten hrbol.

Berte to jen jako stručnou úvahu nad hlavním rozdílem mezi krokem a valením, ve vztahu k ideálnímu povrchu (nehodlám teď řešit setrvačnost, gravitaci, ani rychlost), neberte to jako kritiku horských kol, terénních aut, ani chodců po betonu. Navíc se mezi ty poslední řadím, když po Hradci radši chodím pěšky, než bych se nechával omezovat městskou hromadnou dopravou.
Chápu, že si lidé pořizují MTB (horská kola), a jezdí na nich v terénu. Vede je k tomu stejný důvod, ze kterého jsou ve fotbalu brankáři, jejichž zrušení by určitě zjednodušilo útočníkům práci - prostě chceme dělat (nebo sledovat) něco zajímavého, napínavého, akčního, obtížného, něco, co má děj, a co prověří schopnosti jedince nebo družstva. Takže se bude dál skákat na kole přes kořeny. Sport neděláme proto, abychom si ho zjednodušili. To bychom mohli rovnou zůstat doma, a nikdo by se nemusel nikam honit - ani na kole, ani pěšky, ani s pálkou za míčkem.
Prostě na jednu stranu si budeme zjednodušovat práci, spoustu věcí za sebe necháme dělat stroje (v nejširším slova smyslu od počítače, přes výrobní linku, až po bagr), a protože si moc dobře uvědomujeme, že člověk je navržený k tomu, aby něco dělal, a nečinnost dokáže jedince úplně zničit, tak si místo práce holt vymýšlíme nové činnosti, které můžeme dělat, abychom se zabavili. Což myslím obecně, plošně, globálně, z makro-pohledu - já se nenudím, tak doufám, že mi teď ze závisti přebytku času nezačnou chodit anonymy nebo tikající balíčky.
A chápu i to, že ve městech musí být dlážděné chodníky, protože z trávy by na hlavní třídě za chvíli byla hlína, a z ní pak za deště bahno. To je holt nevýhoda civilizace - je nás moc na malé ploše (fyzikálně: způsobujeme velký tlak), tak musíme šlapat po tvrdém.

Mimochodem - osnovu a část textu této úvahy jsem hodil na papír ve vlaku. Jde to lépe než v autobuse, protože vlak jede po hladkých a tvrdých kolejích, a tak nedrncá. Prostě kolo chce tvrdou hladkou cestu, a bota něco trochu měkčího (pokud se neboří po kotníky).
Takže boty na nohy, a hurá do lesa!

 

publ.www.adamek.cz

Autor: Martin Adámek | pátek 4.4.2008 5:45 | karma článku: 12,79 | přečteno: 1424x
  • Další články autora

Martin Adámek

Mohlo se volit, koho se chtělo

Průběžné volební výsledky ukazují, že se nemuselo taktizovat. Neříkám, že jsem to říkal, říkám: Pamatujme si to pro příště.

13.1.2018 v 15:22 | Karma: 9,56 | Přečteno: 736x | Politika

Martin Adámek

Běžte k volbám. A volte, koho chcete.

Volba prezidenta ČR je dvoukolová. Z matematicko-psychologicko-praktického hlediska se mi ten systém moc líbí, a proto připomínám, co pro nás všechny znamená:

11.1.2018 v 7:00 | Karma: 14,66 | Přečteno: 611x | Diskuse| Politika

Martin Adámek

Víra, náboženství a církve

Krátká úvaha na téma významu, smyslu, prospěchu i nebezpečí (zkrátka vlivu) víry, náboženství a církví.

10.7.2013 v 7:22 | Karma: 15,29 | Přečteno: 714x | Diskuse| Společnost

Martin Adámek

Není tohle na žalobu Škody auto za obecné ohrožení?

Nová Octavia už bude sebevědomě nejen sama brzdit, ale dokonce už i sama točit volantem...

26.1.2013 v 14:48 | Karma: 16,24 | Přečteno: 1066x | Diskuse| Ostatní

Martin Adámek

Hydepark o státních maturitách. A vývoj školství obecně.

Pustil jsem si z archivu pořad Hydepark (Česká televize) o náročnosti testů z matematiky při státních maturitách. A nestíhal jsem žasnout. Nejdříve němě, ale o nějakých deset hodin později jsem se rozhoupal napsat na FB profil Hydeparku komentář a Hydeparkem koupaného šéfa Cermatu se zastat. A protože jsem se poněkud rozepsal (i na téma "vývoj školství" obecně), dám to i sem, jako článek.

12.5.2012 v 14:14 | Karma: 14,88 | Přečteno: 882x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07,  aktualizováno  19:19

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

OBRAZEM: Při stavbě metra prorazili sklep. Radost měli i archeologové

27. dubna 2024  19:06

9. května uplyne padesát let od zahájení provozu pražského metra. Na spuštění nevzpomínají jen...

Situace na frontě se zhoršuje, řekl šéf ukrajinské armády. Rusko postoupilo

27. dubna 2024  17:50

Sledujeme online Operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se má sklon zhoršovat. Velitel...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3059x
Martin Adámek, Náchod

Programátor, učitel, cestovatel