Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pochvala pro TV Nova

Možná to není zas až tak zajímavé téma (ačkoliv... vlastně asi trochu je), ale jelikož jsem se tady do Novy dvakrát důrazně opřel, považuji za férové ji teď zase pochválit, když je k tomu důvod.

Televizni novinynova.cz

Nova totiž zcela jednoznačně veřejně ve zpravodajství řekla, že je špatně, když k nalezené mrtvole zavoláte nejdříve televizi, a pak až teprve policii.

Nevím samozřejmě, jaké k tomu měla redakce pohnutky. Třeba byla naštvaná, že je po ní za sdělení informace vymáháno deset tisíc, nebo spíš redaktory napadlo, že nalezených mrtvol jsou spousty, a jsou tudíž mnohem méně zajímavé, než informace o jednom chlápkovi, který o nalezené mrtvole neuvědomí policii, a místo toho tahá z televize deset Palackých, a to dokonce pod pohrůžkou, že parta kamarádů je připravena zasáhnout, kdyby redaktor chtěl ujet bez zaplacení.

A tak televize místo reportáže o hnijící mrtvole ve křoví nakonec natočila reportáž o prohnilém chlápkovi s neuvěřitelnou touhou po finančním zisku. Třeba proto, že je taková reportáž zajímavější (originálnější) a třeba také proto, že se redaktorům z počínání toho chlapa zvedl žaludek. To je nakonec jedno, proč to udělali, hlavní je, že řekli, že k mrtvolám máte volat nejdřív policii, a až pak televizi. Už to je pozitivní věc.

Jisté také je, že to teď televize dává ziskuchtivému nálezci náležitě sežrat. Když se podíváte na http://tn.nova.cz/zpravy/krimi/muz-nasel-mrtvolu-chtel-za-ni-deset-tisic.html , tak je tam jako statický snímek obrazovky (screenshot) použit obličej a jméno toho člověka. Jak výchovné :)

Nechci se radši rozepisovat o tom případu jako takovém... takže jen stručně: nedokážu si představit, že v křoví najdu rozpadající se mrtvolu člověka, a první co udělám je, že začnu shánět telefon do redakce Novy a Primy (nálezce uvedl, že informaci nabízel i konkurenci – tak osobně tipuji Primu, jako druhou největší komerční stanici). Ten člověk má fakt otrlou povahu (v nejhorším slova smyslu). Při spatření nehybného člověka by mi naskočilo spíš "155" a snad bych si doufám vybavil i zásady první pomoci, při spatření evidentně neoživitelných zbytků by mě asi jako první napadlo "158", a jemu naskočil nápad na prodej informace médiím. No, to je prostě hnus.

Pokud jde ještě o tu Novu – aby někdo netápal, jestli ji teda mám nebo nemám rád :) Zjistil jsem, že jsem u ní háklivý na reportáže "středního kalibru". Protože to, co mi v médiích nejvíc vadí, je neobjektivita, přehánění, výroba velbloudů z komárů, lhaní, a podobně. Včetně některých bulvárních  titulků některých nejmenovaných, oficiálně seriózních, médií, zejména pak jejich jihomoravských zpravodajských sekcí. Jen vlevo nad článkem vidím červenou brněnskou siluetu, už mačkám Ctrl+W, protože se nehodlám zase nechat nachytat na nějaký bulvární vtípek, když jsem na seriózním serveru (čert vem karmu, holt se asi nedostanu do výběru, ale to je mi fuk, pravda a vlastní názor jsou víc, než karma :) ).
Ale zpátky k té Nově. Pokud jde o objektivitu, tak mi většinou moc nevadí podání těch velkých událostí, protože ty jsou velké samy o sobě, a není potřeba je tolik dramatizovat. A v pohodě beru zprávy typu "Paní má sedmerčata", "Fena má třinácterčata" nebo "Pan Novák našel hřib", protože ty jsou obvykle také zpracovány seriózně, pokud jde o obsah (neřeším teď moderátorku, hovořící s hlavou ve lví tlamě, když se narodí lvíčata, apod. :) ).
Čtenáři blogu si mohli všimnout, že jsem měl výhrady vůči serióznosti dvou nováckých reportáží. V článcích "Riskují řidiči autobusů MHD tragédii?" (http://adamek.blog.idnes.cz/c/32827/Riskuji-ridici-autobusu-MHD-tragedii.html) a "Dvě média videem o stejné nehodě - aneb najděte jeden rozdíl..." (http://adamek.blog.idnes.cz/c/31071/Dve-media-videem-o-stejne-nehode-aneb-najdete-jeden-rozdil.html) jsem upozornil právě na ty případy, kdy se o drobnosti psalo jako o nějaké katastrofě (resp. u toho článku o nehodě PČR versus motorkář šlo o překroucení pohledu na věc). Ale ty zprávy, které jsou tak velké, že je není potřeba nafukovat, nebo naopak tak zjevně malé (a hlavně určené jako příjemný konec), že je není možné nafukovat, jsou docela i přijatelné.

Takže ještě jednou – ať už byly pohnutky k mediálnímu rozmáznutí nálezce mrtvoly jakékoliv (touha po originalitě, nebo fakt morální zásady), je vzhledem k předchozí kritice férové teď zase vyzdvihnout, že se tentokrát Nova postavila k věci čelem.

Autor: Martin Adámek | středa 20.8.2008 5:30 | karma článku: 16,98 | přečteno: 2740x
  • Další články autora

Martin Adámek

Mohlo se volit, koho se chtělo

Průběžné volební výsledky ukazují, že se nemuselo taktizovat. Neříkám, že jsem to říkal, říkám: Pamatujme si to pro příště.

13.1.2018 v 15:22 | Karma: 9,56 | Přečteno: 736x | Politika

Martin Adámek

Běžte k volbám. A volte, koho chcete.

Volba prezidenta ČR je dvoukolová. Z matematicko-psychologicko-praktického hlediska se mi ten systém moc líbí, a proto připomínám, co pro nás všechny znamená:

11.1.2018 v 7:00 | Karma: 14,66 | Přečteno: 611x | Diskuse| Politika

Martin Adámek

Víra, náboženství a církve

Krátká úvaha na téma významu, smyslu, prospěchu i nebezpečí (zkrátka vlivu) víry, náboženství a církví.

10.7.2013 v 7:22 | Karma: 15,29 | Přečteno: 714x | Diskuse| Společnost

Martin Adámek

Není tohle na žalobu Škody auto za obecné ohrožení?

Nová Octavia už bude sebevědomě nejen sama brzdit, ale dokonce už i sama točit volantem...

26.1.2013 v 14:48 | Karma: 16,24 | Přečteno: 1066x | Diskuse| Ostatní

Martin Adámek

Hydepark o státních maturitách. A vývoj školství obecně.

Pustil jsem si z archivu pořad Hydepark (Česká televize) o náročnosti testů z matematiky při státních maturitách. A nestíhal jsem žasnout. Nejdříve němě, ale o nějakých deset hodin později jsem se rozhoupal napsat na FB profil Hydeparku komentář a Hydeparkem koupaného šéfa Cermatu se zastat. A protože jsem se poněkud rozepsal (i na téma "vývoj školství" obecně), dám to i sem, jako článek.

12.5.2012 v 14:14 | Karma: 14,88 | Přečteno: 882x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Trumpova bulvární odysea. Jeho věrní z něj dělali nadsamce, soupeře likvidovali

25. dubna 2024  14:10

Premium Aktuální soud s Donaldem Trumpem, ve kterém se propírají i jeho opakované zálety, je unikátní...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum. Nahradit ji může Havel

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  13:55

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Muž se nadýchal chemikálie, která unikla z tlakové lahve. Patrně jde o chlor

25. dubna 2024  13:45

Kvůli úniku neznámého štiplavého plynu zasahovali hasiči ve středu a ve čtvrtek v Gorkého ulici v...

Zastal se urážené kamarádky, schytal kopanec do hlavy. Policie hledá útočníka

25. dubna 2024  13:42

Pražští policisté pátrají po agresorovi, který v březnu v Karlíně napadl jiného muže. Incident se...

  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3059x
Martin Adámek, Náchod

Programátor, učitel, cestovatel