Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

MS Windows ve Fiatu 500?

Na auto.idnes jsem prolistoval článkem o novém retro Fiatu 500. A zaujal mě snímek volantu. Je celkem pěkný, tříramenný, stylový, a přestože obsahuje airbag, tak nebrání výhledu na retro tachometr. Ale důvodem vzniku tohoto článku jsou tlačítka na volanu umístěná. Zdá se mi totiž, že vidím microsoftí tlačítko "Start" (TM).

Fiat 500 - volantFiat

Na fotce volantu vidím nejprve tlačítka "+", "-", "nahoru" a "dolů". To mne nepřekvapuje.

O něco zajímavější už je tlačítko "zelené sluchátko". Proč ne, dobrý nápad. Červené sluchátko zde sice nevidím, ale je pravda, že není tak často používané. I když dát ho sem tedy mohli.

Co mě však šokuje, to je tlačítko, které vidím vlevo dole. Buď je to symbol větráku (co by dělal na volantu) nebo je to okýnko známé z Windows. Symboly na zbylých dvou tlačítkách pro nízké rozlišení fotky nedokáži rozpoznat.

Koukám ještě na fotku volantu v bílém interiéru . A zde vidím navigační přístroj, který klidně může běžet na platformě Windows Mobile. To by vysvětlovalo tlačítko start - v kombinaci s dalšími tlačítky by umožnilo celkem dobrou obsluhu "kapesního" (spíš palubního) počítače. Od verze Windows Mobile 5,0 jsou už PDA běžící na Microsoftu celkem dobře ovladatelná tlačítky, narozdíl od předchozích např. Pocket PC 2002. A dnes máme aktuální verzi WM 6,0.
Bližší info jsem bohužel nenalezl ani na webu Fiatu , takže upozorňuji, že celá tato úvaha se zakládá jen na mé spekulaci.
Případně by bylo krásné, kdyby zmíněná tlačítka bylo možné použít k ovládání mobilního telefonu (třeba na patformě WM pro MDA nebo WM pro smartphone) připojeného přes bluetooth. Ale tomu zatím ani sám nevěřím, protože Microsoft není dominantní výrobce operačních systémů pro mobilní telefony. Zatím.

Modrý zub v akci

Co jsem však na webu Fiatu nalezl, to je popis funkcí bluetooth handsfree sady.

Fiat tvrdí, že handsfree zvládá rozpoznávání hlasových povelů, nezávisle na tom kdo mluví, a současně bez potřeby učení:
"The Blue&MeTM hands-free system uses exclusive universal voice-recognition technology: regardless of who is speaking, the system does not need time to learn the voice."

V souvislosti s tím zní velmi zajímavě i možnost diktování čísel hlasem, "číslice po číslici", anebo vyřčení jména uloženého v seznamu: "You can call a number by dictating the number, digit by digit, or simply by saying the name of the person you want to call, provided they are in your phone’s phonebook."

Pokud to vše handsfree opravdu zvládá bez učení, pro jakéhokoliv uživatele, tak to je bomba. Ale nějak mi to nedá, a osobně jsem dost skeptický, pokud jde o funkčnost, spolehlivost, a chybovost v rozeznávání.

Další vlastnosti už jsou celkem obvyklé - možnost najet si na kontakt šipkami na volantu, možnost spárování s pěti mobily, a samočinné stažení telefonního seznamu.

 

Bezpečný příjem SMSek!

Konečně! Dočkal jsem se. Dlouho, předlouho, dokola opakuji, že pro dnešní bluetooth handsfree, integrovaná např. v autorádiích, by z hlediska HW výpočetní kapacity nebyl problém hlasovým syntetizátorem přečíst řidiči příchozí SMSku. A Fiat píše, že jeho handsfree to umí. (nepranýřujte mě, pokud jsem zaspal, a už to umí nějaké HF, které je delší dobu na trhu) Jak dále Fiat uvádí, syntetizátor si poradí i se smajlíky: "If you receive an SMS, you can have the system read the message for you out loud! It can even interpret abbreviations and smilies! What could be easier or safer?"

 

Hlasové čtení SMSek u handsfree v sériové nabídce mi udělalo radost z hlediska technického, i z hlediska bezpečnosti dopravy. Mělo a mohlo tu být už dávno, tak jsme se konečně dočkali. Teď snad budou následovat i výrobci BT HF sad dodatečně montovatelných do libovolného auta - samostatně nebo jako součást rádia.

A z pohledu ergonomie ve mně zavedení hlasového čtení SMSek vzbuzuje podobné nadšení, jako když jsem zjistil, že autorádio/CD MP3 přehrávač/handsfree od Parrota má "play/pause" pro CD/MP3 umístěno na stejném tlačítku jako "mute" pro rádio. Konečně při potřebě rychle ztišit zvuk nemusím zkoumat, jestli právě poslouchám mp3 nebo rádio. Je to sice drobnost, ale šťourala jako jsem já, navíc vyžadujícího ergonomii a rychlé ovládání čehokoliv, to potěší jako nejpřevratnější vynález. Obzvlášť když mívám o té vysněné funkci nebo vlastnosti zcela konkrétní představu už několik let před jejím uvedením na trh.

Není nic horšího, než zoufalství nad tím, že "tohle by bylo tak jednoduchý, tak snadno realizovatelný, bez potřeby složitýho vývoje, nezvýšilo by to ani cenu výroby jednotlivýho kusu, a bylo by to tak užitečný - a přesto to do funkcí/vlastností zařízení výrobce nezahrnul".

Teď tedy výrobci udělali další krok, a konečně se můžeme těšit na hlasové čtení SMSek. Už se těším na ty prekérky, kdy řidič dostane důvěrnou SMSku za přítomnosti spolujezdců.
Zase další úkol pro vývoj společenských zvyklostí a etiky. A přitom ještě není vyřešený ani fakt, že volající často neví, že jeho hovor slyší další lidé, protože volaný je v autě s hlasitým handsfree.

Autor: Martin Adámek | úterý 10.7.2007 15:30 | karma článku: 15,46 | přečteno: 2569x
  • Další články autora

Martin Adámek

Mohlo se volit, koho se chtělo

Průběžné volební výsledky ukazují, že se nemuselo taktizovat. Neříkám, že jsem to říkal, říkám: Pamatujme si to pro příště.

13.1.2018 v 15:22 | Karma: 9,56 | Přečteno: 736x | Politika

Martin Adámek

Běžte k volbám. A volte, koho chcete.

Volba prezidenta ČR je dvoukolová. Z matematicko-psychologicko-praktického hlediska se mi ten systém moc líbí, a proto připomínám, co pro nás všechny znamená:

11.1.2018 v 7:00 | Karma: 14,66 | Přečteno: 611x | Diskuse| Politika

Martin Adámek

Víra, náboženství a církve

Krátká úvaha na téma významu, smyslu, prospěchu i nebezpečí (zkrátka vlivu) víry, náboženství a církví.

10.7.2013 v 7:22 | Karma: 15,29 | Přečteno: 714x | Diskuse| Společnost

Martin Adámek

Není tohle na žalobu Škody auto za obecné ohrožení?

Nová Octavia už bude sebevědomě nejen sama brzdit, ale dokonce už i sama točit volantem...

26.1.2013 v 14:48 | Karma: 16,24 | Přečteno: 1066x | Diskuse| Ostatní

Martin Adámek

Hydepark o státních maturitách. A vývoj školství obecně.

Pustil jsem si z archivu pořad Hydepark (Česká televize) o náročnosti testů z matematiky při státních maturitách. A nestíhal jsem žasnout. Nejdříve němě, ale o nějakých deset hodin později jsem se rozhoupal napsat na FB profil Hydeparku komentář a Hydeparkem koupaného šéfa Cermatu se zastat. A protože jsem se poněkud rozepsal (i na téma "vývoj školství" obecně), dám to i sem, jako článek.

12.5.2012 v 14:14 | Karma: 14,88 | Přečteno: 882x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3059x
Martin Adámek, Náchod

Programátor, učitel, cestovatel