Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
BD

Ještě maličkost.Křesťanství jsem nechápal jako víru v Ježíše Krista a postuláty o jeho obětování.

A tak dnes vidím Ježiše Krista jako jednoho z mnoha proroků či mesiášů, kteří určitě udělali kus dobré práce. Ale to zbožštění Krista je mi proti srsti. Asi proto, že jsem žid.V

0 0
možnosti
BD

autor předkládá své názory na víru a náboženství. Podobné, či stejné názory má v Česku mnoho lidí.Já jsem například původem po matce žid, kterého nechali pokřtít, aby se zavděčili rodičům tatínka To neznamená, že nechápu zásady v islámu, ale současně se nedokáži  v kostele pokřižovat. A jsem přesvědčen, že jsem věřící v Boha.

Pan Viktor Souček to vidí dost ortodoxně, ale je to jeho pohled a názor.

Já jsem například přesvědčen, že vývoj půjde dál určitým ekumenickým způsobem sbližování pohledů na víru.A opravdu si pod pojmem Bůh můžeme představit cokoliv. Je to ten pocit,který nám určuje směr bytí a směr svého vlastního vývoje..

0 0
možnosti
VS

Farář nemá funkci psychologa, ale jeho hlavním posláním je sloužit mši a poskytovat svátosti za účelem spásy jemu svěřených duší.

Protože Vaše chápání víry a církve je založeno pouze na představách, pak Vaše závěry jakkoliv mají svoji logiku jsou nesprávné a v konečném důsledku tak ohrožujete svoji duši.

0 0
možnosti
VS

Církev se používá jako označení pro libovolné náboženské uskupení nesprávně. Církev je totiž jen jedna. Váše představa organizované struktury vychází z křesťanského přesněji katolického modelu, který ostatní nemusí mít.

A potom článek opět míří do temných vod mýtů o historii. Na samotných odpustcích není nic špatného, ale to by jste musel vědět co odpustky jsou. Představa, že církev pomáhala panovníkům podněcovat nenávist je nepravdivá a svojí naivitou i úsměvná. Křižácké výpravy, nastudujte si alespoň minimum faktů než začnete psát.

0 0
možnosti
VS

Náboženství je velice generický pojem a na odlišnostech v praxi vždy záleží.Když dva říkají totéž není to totéž. Tolerance znamená akceptovat rozdíl ve způsobu a ne v podstatě.

0 0
možnosti
VS

Víra v Boha a víra v něco nejsou volně zaměnitelné pojmy. Proto víra v něco není to samé jako ctnost víry.

Víra je božská ctnost, kterou věříme v Boha a ve všechno, co nám řekl a zjevil a co nám církev předkládá k věření, protože Bůh je pravda sama. Vírou se „člověk svobodně odevzdává Bohu“. Proto se věřící snaží poznat Boží vůli a plnit ji. „Spravedlivý bude živ z víry“ (Řím 1,17). Živá víra „se projevuje láskou“ (Gal 5,6).

0 0
možnosti

Víra obecná ve smyslu sebedůvěry je nezbytným motorem našeho konání. Ano.

Trochu jsi to ošidil. Proto doplňuji. Víra v Boha přináší důvěru v budoucnost společnosti i individua a přináší respekt a úctu před stvořeným světem kolem nás. To jistě potřebujeme všichni.

I pohled na náboženství máš hodně zjednodušující. Doplním tedy z pohledu věřícího Bohu, že všechna náboženství mluví jen o jednom a týmž Bohu, a proto i z tohoto pohledu je mezináboženský boj nesmysl. To však neznamená, že nelze náboženství ideologicky zneužít jako čehokoliv na  světě. S Tebou souhlasím, že negace Boha je určitým náboženstvím také.

Církve mají své chyby. Jsou vedeny lidmi. A lidé jsou často chybující. Křesťanské církve mají tu výhodu, že Ježíš Kristus jim dal záruku slibem trvalé přítomnosti do skonání věků.

 

A Tvoje osobní vyznání? Ještě budeš muset si klást hodně otázek. Zatím jsi zjevně člověk hledající Něco, Někoho, Boha… Zůstává pro Tebe otázkou, co je náhoda a co je řízení Boží. Moc si s tím nelámej hlavu, to asi nevyřešíš. Nejsi sám, komu se nechce v neděli vstávat do kostela. Přesto alespoň jednou za týden si přečíst něco z Bible a vyslechnout si pár doporučení do života nemůže nikomu uškodit. Správně podotýkáš, že laik snadno vytrhne větu Písma z kontextu a může ji snadno zneužít. Proto studujeme teologii, abychom se toho vyvarovali. A na závěr jen malá poznámka. Tvoje víra, Tvoje náboženství se nesmí stát berličkou chromému. Nejdřív se musím uzdravit a pak teprve mohu svobodně hledat Boha.

0 0
možnosti
MR

Další člověk se podíval skutečnosti do tváře a vlastně dospívá, jen není vhodné převychovávat rodiče, pardon společnost, ale jít dál a o všem si utvářet vlastní názor a zkušenost.  Nejste první ani poslední a prosím neudělejte chybu že  to začnete "předhazovat" jiným ... . Vítám vás do společnosti budoucnosti tzv. duševních lidí ;-)

1 0
možnosti
  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3059x
Martin Adámek, Náchod

Programátor, učitel, cestovatel